Önként, dalolva?
Az 1950-es évek elejétől a nyolcvanas évek végéig az emberek megítélésében, KISZ- és párttagfelvételénél nagy súllyal esett a latba, hogy valaki hogyan teljesítette társadalmi munka vállalását.

Itt helyben például döntés született 1959-ben arról, hogy a társadalmi munkát a Hazafias Népfront és a KISZ szervezi. Elfogadták a társadalmi munka értékelésének új rendjét, eszerint mindenki a mu

nkahelyén tehetett vállalást. Minden társadalmi munkás igazolványt kapott, amelybe az elvégzett társadalmi munkát igazoló bélyegeket ragaszthatta. Az értékelést november 7-e táján végezték el az üzemekben és a városi tanácson. Megalapították a „Sztálinvárosért” társadalmi munka jelvény arany, ezüst és bronz fokozatát.

Beszédesek a témában fellelhető írásos források. A Dunai Vasmű Kohászati Gyárrészleg jóléti csoport Braun Éva Brigádjának naplójában például a gazdasági vállalások sorában szerepelt évről évre a társadalmi munka, a kommunista szombat és a kommunista műszak teljesítése. Itt olvasható a következő bejegyzés 1978-ból: „A Kommunista Szombaton brigádunk teljes létszámmal megjelent, az Acélmű fürdő környékét és az irodahelyiségeket kitakarítottuk.”

További részlet az 1979. évi vállalásaikból: „Az Acélmű irodaépület és az 1000 személyes öltöző környékének rendben tartása.” A napló 1981. május 1-i kézzel írott bejegyzésében az áll, hogy „… a felvonuláson mindenki részt vett. A hagyományos, Vidám Parkban tartott majálison nagyszerűen éreztük magunkat. A felvonulás előkészületeiből jócskán kivettük a részünket.”
A rendszerváltás a társadalmi munka politikai jellegét háttérbe szorította, helyébe a közösségi munka került. Önmeghatározása ismerősen cseng. Lényege, hogy bevonják az embereket az életüket befolyásoló kérdések megoldásába. Együtt cselekedjenek azért, hogy befolyásolják a társadalmi, gazdasági és politikai kérdések kedvező irányú kimenetét. A közösségi munka az emberek közötti kapcsolatokra összpontosít.
Az idei esztendő januárjától pedig az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése – a diákok középiskolai tanulmányai során. Ennek keretei tágak, a választott tevékenység ellenszolgáltatás nélküli, és a helyi közösség érdekeit szolgálja. A sokféle motiváció egyike lehet például a környezet szépítése.

Sz. T.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás