A Dunai Vasmű alapításának ötvenedik évfordulójára, 2000-ben jelent meg a Dunaferr Dunai Vasmű Krónika. A kötetet újból és újból fellapozva jól látszik, hogy néhány évtized alatt mennyit változott a világ.

Selyemhernyó-tenyésztés
A második világháború előtti és az azt követő években a textiliparnak nagy mennyiségű selyemhernyó-gubóra volt szüksége. A selyemhernyók táplálására a közutak mentén ültetett eperfák leveleit szedték a vasmű fiataljai (1958).
Kezdő mérnökök munkába állítása
Pilter Pál, a vállalat főmérnöke utasításban szabályozza a fiatal mérnökök munkába állásának módját. A rendelkezésben foglaltak szerint a vasmű előtt álló feladatok megkövetelik, hogy az egyetemekről kikerülő fiatal mérnökök az elméleti felkészültségük mellett közvetlen gyakorlati ismereteket szerezzenek. Ezért indokolt kezdetben fizikai munkakörben foglalkoztatni őket, biztosítani számukra a fizikai dolgozók megismerését, a személyes kapcsolatok felvételét, és a megfelelő vezetői módszerek, vezetési stílus elsajátítását (1959).
Stewardessek a vasműben
Délelőtt látogatás a vasműben, este televíziós vetélkedő gyárismeretből: ez a programja annak a stewardess-csoportnak, amelynek tagjai Európa minden tájáról érkeznek november egyik szombatján. A Hengermű dolgozói elé szokatlan kép tárul, amikor a nem éppen divatbemutatóra alkalmas környezetben csinosabbnál csinosabb hölgyek jelennek meg, és feltűnő figyelemmel hallgatják dr. Horváth Aurélnak, a vasmű főmetallurgusának angol nyelvű tájékoztatóját. A gyári folyamatokat tanulmányozva, sokan közülük még jegyzetelnek is (1970).
A számítástechnika tízéves koncepciója
A vállalatvezetés 1977. március 2-ai döntésének megfelelően elkészül az a koncepcióterv, amely 10 éves időszakra szól. Ez tartalmazza az eddig megvalósított lyukkártyás, lyukszalagos, központosított és kötegelt feldolgozású irányítástechnikai szolgáltatásokat ESZR-gépekkel, továbbá egy magasabb szintű, párbeszédes üzemű információhálózat első lépcsőjének koncepcióját, módszerét, az IBM SERIES-1 típusú gépekre alapozva (1978).
Sz. T.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás