KIS GYÁRI SAJTÓTÖRTÉNET

A kohászati kombinát építkezésének első sajtóterméke a Dunai Vasmű Építője volt, amely kezdetben az üzemi és a városi lap funkcióját egyaránt betöltötte. Az 1950. december 21-én megjelenő első lapszám négy oldal terjedelemben látott napvilágot – olvasható Szilágyi Irénnek az újság első ötven évét kutató tanulmányában, amelyet a Dunaferr műszaki-gazdasági folyóirata 1999-ben közölt.

A szerkesztőség az Ady Endre utcában volt egy lakásban, akkori számozása szerint a 7. Kockában. A hetenként megjelenő újságot Budapesten, a Szikra Lapnyomdában készítették. Korabeli vélemények szerint színes, érdekes, a problémákat felvető, és a kérdéseket megválaszoló újságot vehetett kezébe az olvasó.
A város és a lap életében az első jelentősebb változás 1951. március 27-én történt, amikor a települést városi rangra emelték. Az építés előrehaladtával differenciálódtak a feladatok, s ezzel párhuzamosan az igények is az újsággal szemben. Előtérbe kerültek a termelési feladatok, de az együttélés, a városi lét problémái is. Ez lehetett a döntő oka, hogy a lap kettévált. 1954. november 12-én megjelent a hetente két alkalommal utcára kerülő Sztálinváros – a városi lap –, s hosszabb szünet után, 1955. szeptember 15-én a Sztálin Vasmű Híradó, az üzemi lap is, havonta egyszer. A Sztálin Vasmű Híradó két utolsó száma 1956. szeptember 22-én és október 20-án már Vasmű címmel jött ki a nyomdából. Váltás történt a felelős szerkesztői beosztásban, megújult a forma, és a tartalom megreformálására is kísérletet tettek, ám az új lap mindössze két megjelenést ért meg a forradalom kitörése miatt. Egy évi szünet után, 1957. október 24-én új korszakba lépett az újság: megjelent az Üst első száma. A havi egyszeri kiadás kéthetire sűrűsödött, a terjedelem 1962-ig négy, majd ettől kezdve nyolc oldal volt, A3-as formátumban. A lap írásában egyaránt tollat fogott a főosztályvezető, az előmunkás, a szocialistabrigád-vezető, az üzemi kultúros és a futballedző. Az Üst újságírói viszont helyet kaptak a párt, a KISZ, a szakszervezet különböző testületi ülésein, gazdasági tanácskozásokon, fórumokon.
Az országban zajló politikai és gazdasági rendszerváltás természetesen Dunaújvárost és a Dunai Vasműt is elérte. Szükségessé vált egy újabb formai és tartalmi megújulás a vállalati lapnál is. Kezdődött a névvel, az Üst elnevezést az új név, a Dunaferr hetilap váltotta fel. Megkezdődött a lapnak a PR egyik leghatékonyabb eszközeként való tudatos alkalmazása. Az újság a hajdani pártbizottsági, majd szakszervezeti orgánumból – a dolgozók lapjából – a vállalatvezetés belső és külső kommunikációs stratégiájának eszközévé vált.
A lap kiadására a Dunaferr Rt. 1991-ben korlátolt felelősségű társaságot alapított Dunatáj Kiadói Kft. néven. Stossek Mátyás volt az első felelős szerkesztő, aki pályázat útján nyerte el megbízatását. A vállalat alapításának fél évszázados jubileumának évében, 2000-ben egy igényes küllemű, korszerű tartalmú hetilapot vehetett kezébe az olvasó – egy elhivatott, hozzáértő szerkesztőségi stáb munkájának gyümölcsét.  2012 decemberében történt az újabb változás a lapkiadásban, azóta havi megjelenésű magazinként vehetik kézbe az olvasók a vállalati újságot.
A lap fennállásának legközelebbi kerek évfordulója felvetheti egy emléktábla elhelyezésének gondolatát az Ady Endre utcai első szerkesztőség helyén.

Sz. T.


A lap egymást váltó felelős-, majd főszerkesztői: Lesztinger Ferenc, Lombos Ferenc, Fürjes János, Koltai Ede, Méry György, Hiller István, Háder László, Zelei Béla, ismét Háder László, Stossek Mátyás, Szente Tünde, Eördögh Bertalan, Várkonyi Zsolt, Szilágyi Irén.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás