BESZÁMOLÓK A TAVALYI ÉVRŐL
A 2016. évet értékelő munka- és tűzvédelmi tanácskozást tartottak január 31-én az ISD Dunaferr Zrt.-nél.

A tanácskozáson részt vett Evgeny Tan­khi­levich cégvezető is. Serhiy Klyuch­kin bizonsági és védelmi igazgató rövid bevezetőjét követően Móróné dr. Zupkó Tímea munka- és egészségvédelmi főosztályvezető adott átfogó tájékoztatást a tavalyi év munkavédelmi helyzetképéről. Ezt követően azon gyártóművek vezetői, ahol a korábbi időszakban magas volt a balesetszám, a létrehozott munkacsoportok tevékenységéről, a főbb munkavédelmi történésekről adtak részletes tájékoztatást. A tűzvédelmi helyzetről Devecseri Máté katasztrófavédelmi osztályvezető számolt be.

Gyakori sérülések: zúzódás, rándulás
A teljes munkabaleseti frekvencia, vagyis az egymillió munkaórára jutó balesetek száma 11,3-es értéket mutat a 2016-os évre vonatkozóan, miközben a célérték 6,5 volt. Kedvezőbb a helyzet az ipari baleseti frekvencia tekintetében, itt 5,0 volt a tervben szereplő érték, míg a tényadat 6,3. A tavalyi év során 319 bejelentett sérülésből 75 esetben keletkezett munkanapkieséssel járó munkabaleset a vállalatnál, a sérülések száma 9 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest. A munkanapkieséssel járó balesetek száma csekély mértékben emelkedett, az ipari balesetszám – 42 eset – nem változott a 2015-ös adatokhoz képest. A legnagyobb gyakorisággal a zúzódással, rándulással, szakadással járó sérülések fordultak elő, tavaly az ilyen típusú sérülések tették ki együttesen az összes baleset több mint 50 százalékát. Gyakoriak voltak a vágásos, illetve az idegen anyagok behatása miatt keletkezett sérülések is.
2016-ban az egyes gyártóművek közül a legtöbb baleset a Meleghengerműben történt, őket az Acélmű és a Nagyolvasztómű követi. A teljes munkabaleseti frekvencia értéke a Nagyolvasztóműben, a Szállítóműben és a Meleghengerműben volt a legmagasabb tavaly. Sajnos, teljes balesetmentességet egyetlen gyártómű sem tudott produkálni tavaly a vállalatcsoport technológiai területei közül, még a nyolcadik éve balesetmentesen működő Fémbevonóműben is történt egy munkabaleset az év utolsó hónapjában. A tavalyi évben egyedül a Hideghengerműben sikerült a munkavédelmi célok teljesítése, így ez a gyártómű jogosult az ösztönző jutalom felhasználására.
A 2016. évben a betegállomány miatt kiesett munkanapok száma csökkenő tendenciát mutatott a vállalatnál, bár még így is 53 147 volt a táppénzes napok összessége, ami a létszám csökkenése miatt az egy főre jutó napok számában emelkedést jelentett be.

Beszámoltak a gyárvezetők
Az Acélmű képviseletében Lukácsi István termelésvezető elmondta, hogy 2012 óta külön gyűjtik és elemzik a közlekedés, helyváltoztatás közben bekövetkezett balesetek körülményeit, hiszen ez a hányad náluk is magas. Az ipari balesetek között gyakoriak a szemsérüléssel járók, a konverterüzemben újfajta védőszemüveg bevezetésével próbálják megelőzni ezt a problémát. Folyamatosan ellenőrzik a kéziszerszámok állapotát is, de a gyártóműben termelőberendezés hibájából bekövetkező baleset is előfordult tavaly. Vizsgálják azt is, hogy a másodállással rendelkező dolgozók körében gyakoribbak-e a munkabalesetek, az esetleges túlterheltség miatt. Kozma Gyula, a Lemezalakítómű gyárvezetője beszámolt arról, hogy a műszakvezetők a heti ellenőrzések során mindent átvizsgálnak a munkaterületeken, hogy kiszűrjék az esetleges veszélytényezőket. Nem megfelelő a Sundwig gépsori szerelő Demag állapota, ennek megoldása szerepel a beruházási tervek között. A Nagyolvasztómű gyárvezetője, Cseh Ferenc kiemelte, hogy a gyártóműben a balesetek fele közlekedés közben történt, így a bizottság műszaki intézkedésekre, többek között a lépcsők, járdák, járófelületek megvilágításának javítására, kézvédők alkalmazására tett javaslatot, valamint a védőeszköz-használatot is fokozottan ellenőrzik.

Kiemelten fontos a karbantartás
A társaságcsoport tavalyi tűzbiztonsági helyzetét elemezve Devecseri Máté katasztrófavédelmi osztályvezető elmondta, hogy 45 tűzeset történt tavaly, ezek gyakorlatilag kárérték nélküli, vagy csak csekély kárértékkel járó esetek voltak. A legtöbb tűzesetet a technológiai folyamatokban jelen lévő izzó, forró anyagokkal való érintkezés okozta, de elektromos hiba miatt is bekövetkezett jó néhány tűzeset. Tavaly 21 esetben vonultak műszaki mentéshez a létesítményi tűzoltók, itt a legkülönbözőbb események során nyújtottak segítséget. Előfordult többek között vízszivattyúzás, izzó koksz hűtése, vegyi kármentesítésben való részvétel és elszabadult méhraj befogása is.
A felügyelő hatóság részéről a vállalatot érintő tűzvédelmi bírság kiszabására egy esetben került sor tavaly.
Összegzésében a szakember felhívta a figyelmet, hogy fontos az automatikus tűzvédelmi hálózat régi típusú berendezéseinek fokozatosan korszerűre cserélése, az üzembiztonság javítása és a téves jelzések számának lecsökkentése érdekében. A belső használatú gépjárművekre – különös tekintettel a külsős vállalkozásokra – belső szabályozás létrehozása szükséges, azok tűzbiztonságának növelése érdekében. A villamos szabványossági felülvizsgálatok során feltárt hibák mielőbbi felszámolása, a villamos berendezések rendszeres karbantartása is kiemelten fontos, csakúgy, mint a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes területeken működő berendezések folyamatos karbantartása, a szükséges javítások haladéktalan elvégzése. A régi zagytéren nyári időszakban gyakran keletkező tüzek hatékony oltásához tűzivíz-forrás kiépítése szükséges. Az egyes üzemi területeken fontos a tűzgátló ajtók és a füstelvezető szerkezetek mennyiségének és azok helyének rögzítése a tűzvédelmi ellenőrzési naplóban, hogy időszakos felülvizsgálatukról, ellenőrzésükről és javíttatásukról gondoskodni lehessen. Ugyancsak biztosítani kell a 6S-program során felhasználásra kerülő festékanyagok, hígítók szabályos tárolóinak kialakítását. A beépített automatikus oltórendszerek téves okból történő elműködése esetén az azt észlelőknek azonnal értesítenie kell a katasztrófavédelmi osztály soros készenléti ügyeletesét, hogy a rendszer állapotában bekövetkezett változást azonnal jelenteni lehessen az illetékes tűzvédelmi hatóság felé.
Elhangzott még a tanácskozáson, hogy idén január elsejétől Szilasi János a Véd-SZ Dunaferr létesítményi tűzoltóság parancsnoka, helyettese Kis Richárd. A Létesítményi Tűzoltóság elsődleges műveleti körzete, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltósággal kötött együttműködési megállapodás értelmében kibővült az ISD Power Kft. I-II. szivattyútelepével, továbbá segítségnyújtóként beavatkozhatnak a dunaferres tűzoltók az ISD Portolan Kft. kikötő területén is.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás