MUNKAVÉDELMI TANÁCSKOZÁS

A 2017. év első féléves időszakát értékelő munka- és tűzvédelmi tanácskozást tartottak július 27-én az ISD Dunaferrnél.

Szomorú hír árnyékolta be a tanácskozás kezdetét, hiszen július 19-én halálos munkabaleset történt az Acélműben. A baleset kivizsgálása szakhatóságok bevonásával még jelenleg is tart. A tanácskozáson elhangzott: meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket, hogy többé ilyen baleset ne történhessen.

Sok volt a közlekedési sérülés
Serhiy Klyuchkin biztonsági és védelmi igazgató rövid bevezetőjét követően Móróné dr. Zupkó Tímes munka- és egészségvédelmi főosztályvezető foglalta össze a félév legfőbb, munkavédelmi jellegű történéseit, adatait. Elmondta, hogy a teljes munkabaleseti frekvencia, vagyis az egymillió munkaórára jutó balesetek száma 9,8-es értéken alakult a vizsgált időszakban, jóval magasabban a 6,5-es célértéknél. Az ipari baleseti frekvencia tekintetében sikerült realizálni a tervben szereplő 5,0 értéket. Az első félév során 161 bejelentett sérülésből 33 esetben lett munkanap-kieséssel járó munkabaleset. A sérülések több mint hatvan százaléka ebben az időszakban a közlekedéssel összefüggő zúzódásos-rándulásos-szakadásos típusú baleset volt. A második leggyakoribb típus az idegen anyag behatására bekövetkező esemény volt, míg harmadik leggyakoribb sérülésként a vágásos-szúrásos esetek fordultak elő. A Szállítóműben történt számszerűen a legtöbb baleset, második helyen az ISD Kokszoló Kft., míg harmadik helyen a Nagyolvasztómű áll a negatív rangsorban. A Fémbevonómű volt az egyetlen gyártómű, ahol egyáltalán nem történt baleset az év első felében.

Baleseti frekvencia mutatók 2003-2017.

„Tüzes” helyzetkép
A társaságcsoport tűzbiztonsági helyzetéről szóló beszámolót ezúttal Kovács Pál György, a Biztonsági és Védelmi Igazgatóság szakértője tartotta meg. Előadásában elhangzott, hogy az első félév során 22 tűzeset történt a vállalatcsoport területén, szerencsére csak jelentéktelen kárértékkel. A tűzesetek több mint kétharmadát izzó anyagok okozták, ezek az esetek sajnos a technológiai folyamatok sajátosságai miatt viszonylag gyakran előfordulnak. Jellemző például az izzó anyagok szállításakor a leeső szikrák miatt a száraz növényzet felgyulladása a vasúti sínek mentén. Műszaki mentéshez mindössze két esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, az első negyedévben veszélyes jégcsapok eltávolításában kérték a lánglovagok segítségét, a másik mentési esemény pedig egy mérlegakna tisztítása volt. Örvendetesen csökkent a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest a téves riasztások száma, de a 9 esetből 5 még így is emberi gondatlanságra vezethető vissza.
Az előadó összefoglalásul azokra a teendőkre hívta fel ismételten a figyelmet, amelyek révén csökkenthető a bekövetkező tűzesetek száma, valamint növelhető a tűzmegelőzés hatékonysága és a tűzbiztonság a vállalatcsoport területén. Elengedhetetlen a villamos szabványossági felülvizsgálatok alkalmával feltárt hibák mielőbbi orvoslása, a villamos berendezések rendszeres karbantartása. Kiemelten igaz ez az úgynevezett felső küszöbös, azaz fokozottan tűz- és robbanásveszélyes üzemekre. Fontos a technológiai területek napi ellenőrzésének fenntartása, az olajelfolyások feltakarítása és a munkaterületek általános tisztántartása nem csak tűzvédelmi, de balesetvédelmi szempontból is. Ugyanilyen fontos a régi, elavult tűzvédelmi berendezések fokozatos cseréje. Kiemelt figyelmet kell fordítani a tehergépjárművek műszaki állapotának vizsgálatára, kiváltképp igaz ez a külsős vállalkozások dunaferres területen használt járműveire. A nyári időszakban a régi zagytéren előforduló öngyulladások számának csökkentése érdekében kívánatos lenne tűzivíz-forrás kiépítése, mert a terület csak nehezen közelíthető meg a tűzoltó gépjárművek számára.

Sz. I.


Munkavédelmi célú intézkedések
A Nagyolvasztóműben május folyamán 260 fő részvételével lezajlott az emelőgép-kezelők éves ismétlődő oktatása. Az acélműben a 6S-program keretében elkészült a leesés elleni védelem megoldása a tolózárszerelő területen. A Meleghengermű kikészítő üzemében új, a dolgozók mozgásszervi panaszait csökkentő kísérlet kezdődött meg, álláskönnyítő szőnyegek kihelyezésével. A Lemezalakítóműben sikeres belső audit zajlott májusban. A Fémbevonóműben az ütemezések szerint megvalósult a króm VI passziváló anyag kiváltására tervezett beruházás, jelenleg a próbaüzem folyik. Az ISD Power Kft.-nél MEBIR-célként került megfogalmazásra a hegesztőműhely égszennyezettségének csökkentése, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás