Csökkent a sérülések és a táppénzes napok száma is

Az ISD DUNAFERR Zrt.-nél január 31-én tartották meg a tavalyi évet értékelő munka- és tűzvédelmi tanácskozást. A Serhiy Klyuchkin biztonsági és védelmi igazgató vezetésével lezajlott eseményen elhangzott többek között, hogy a közös cél változatlan: csökkenteni kell a balesetek számát és növelni a dolgozók egészség- és életbiztonságát a vállalatnál.

Egymillió munkaórára jutó munkabalesetek száma Baleseti frekvencia mutatók 2003–2017.

Bevezetőjében az igazgató elmondta, hogy 2017-ben sikerült csökkenteni a balesetek számát, de az Acélműben július 19-én történt halálos munkabaleset sajnos sok mindent megváltoztatott. A baleset vizsgálata időközben lezárult és megállapítást nyert, hogy a tragédia oka a biztonsági előírások és szabályok súlyos megsértése volt. Ezek alapján végrehajtottak több komplex intézkedést, mint pl. az oktatás, a gépek, berendezések ellenőrzése, műszaki vizsgálatok megtétele, szabályzatok készítése és módosítása, hogy a jövőben még inkább kizárják az élet elvesztésével járó munkabaleseteket a gyárban.
Móróné dr. Zupkó Tímea munka- és egészségvédelmi főosztályvezető a statisztikai mutatókat felvázolva elmondta, hogy a tavalyi évre 6,5 teljes baleseti frekvenciamutató volt a célkitűzés, az ipari balesetek frekvenciamutatóját 5,0 értéken határozták meg. Ezzel szemben 9,7 lett a baleseti frekvenciamutató és 6,2 az ipari baleseti frekvencia mutatójának mértéke, annak ellenére is, hogy nagy lépéseket tett a cég a balesetmegelőzés területén. A táppénzes napok hosszú távú csökkentése volt a másik célterület, amit az elmúlt 15 év távlatában figyeltek meg. E mutató értékében előrelépés született. A baleseti sérülések száma több mint húsz százalékkal csökkent, elmondható, hogy 2008-ig visszamenőleg soha nem volt ilyen alacsony a sérülési mutató. Ezen belül a munkanap-kieséssel járó napok száma is csökkent. A sérülések közel háromnegyedét a munka közbeni helyváltoztatásból adódó sérülések (zúzódás, becsípődés, törés) teszik ki. Az összes többi baleset főként égési, áramütés miatti, vágásos, vagy pedig az effektív munkavégzés közben elszenvedett végtagsérüléseket mutat.

A balesetek alakulása művenként 2016–2017.

A tendenciáról elmondható, hogy egészen a tavalyi évig azzal szembesülhettünk, hogy folyamatosan romlottak a frekvenciamutatók, ezért sok akció indult a trend megfordításának érdekében. A 2017. évben a tendenciaforduló megtörtént: mind a baleseti, mind az ipari baleseti frekvenciamutató javult az elmúlt 14 évre vetítve. Az Európai Unió 2013. évre vonatkozó munkavédelmi adatait tekintve (ami a legfrissebb elérhető adat az iparágra vonatkozóan) sikerült azt a hosszú távú célt elérni, hogy az EU adatainál jobbak lettek a DUNAFERR értékei.
A művenkénti baleseti számok már nem mutatnak ilyen szép eredményeket. A legtöbb baleset a Szállítóműnél történt tavaly, az esetszám duplája az előző évi adatoknak. A Kokszolóban is emelkedett a balesetszám, a többi műről pedig általánosságban elmondható, hogy mindenkinek sikerült az előző évivel megegyező, vagy annál egy kicsivel jobb eredményt elérnie. A táppénzes napok tekintetében megállapítható, hogy a betegség miatt kieső munkanapok számánál már 2015-ben látható volt egy tendenciaváltozás, ugyanakkor az 1 főre jutó kiesett napok számát éves szinten még nem sikerült mérsékelni. A második félévben viszont sokkal nagyobb a csökkenés az első félévhez képest, ebben szerepe lehet a munkáltatói T.É.T. bónuszprogram kiírásnak is.
A tavalyi halálos munkabaleset is okot adott arra, hogy az idei évben felülvizsgálják a munkahelyek kitáblázását, azt, hogy minden veszélyjelzés elkészült-e és helyénvaló-e, szükség van-e újakra. Ehhez kapcsolódóan „Táblák a munkahelyeken” elnevezéssel egy átfogó projekt indult. Az év végéig minden gyártóműnél egy komplett lista kell, hogy készüljön arról, hogy hol, milyen veszélyjelzést bemutató táblákat kell alkalmazni.
Serhiy Klyuchkin kiegészítésként hozzáfűzte az elhangzottakhoz, hogy a területi vezetőkkel egyeztetve a 2018. év a gyakorlat éve lesz a balesetmegelőzés szempontjából. Modellezni szükséges a különböző vészhelyzeteket, amelyek létrejöhetnek és felkészülni arra, hogy hogyan reagálunk ezekre a helyzetekre, adott esetben hogyan lehet evakuálni az embereket és gondoskodni a biztonságukról.
Devecseri Máté katasztrófavédelmi osztály­vezető a tűz­védelmi helyzetet értékelve elmondta, hogy az elmúlt 5 év folyamán 2017-ben volt a legtöbb tűzeset a vállalatnál, szám szerint 58. Szerencsére a tüzekből eredő kárérték elhanyagolható mértékű volt. A tűzesetek legfőbb okai jellemzően a technológiai folyamatok jellegéből eredő események voltak. Kiemelte, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a hegesztési munkák és elektromos hibák során keletkező tüzek száma. A 2017. év során 3 olyan esemény is volt a társaságcsoport területén belül, amely a SEVESO-direktíva szerinti üzemeltetői jelentési kötelezettséget vonta maga után.
Az országos és megyei átlaghoz viszonyítva magas a hatóság által megállapított eltérések, szabálytalanságok száma, mely a karbantartások, felülvizsgálások folyamatosságának szükségességére hívja fel a figyelmet.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás