Praktikus és költségtakarékos megoldás lehet
Az Acélmű biztonsági hónapjának keretében védőeszköz-kiadó- és begyűjtő automaták működéséről hallgathattak tájékoztatót a résztvevők az Acélmű nagy tanács­termében március 8-án.

A bemutatót a Vektor Kft. és a Vendinvest Kft. szakemberei tartották az érdeklődő dunaferresek számára. A Vektor Munkavédelmi, Műszaki Fejlesztő és Gyártó Kft. munka- és védőruházat, valamint egyéni munkavédelmi eszközök gyártással és értékesítéssel foglalkozik. 1987-ben alakult meg a cég, amely 1992-től saját gyártási kapacitást, varrodát működtet Szegeden, 1994-től a DuPont Nomex® Quality Partner Program tagja. A Nomex® a hővédelem területén a legszélesebb körben alkalmazott alapanyag. Stratégiai partnerük a Vendinvest Kft., amely védőeszköz-, szerszám- és rezsianyag-kiadó automatákkal foglalkozik. Tíz éve vannak a piacon saját fejlesztésű automatáikkal, amelyek alkalmazásával 30-40 százalékos költségmegtakarítást ígérnek partnereiknek. Egy automata mindig elérhető, hisz 0-24 órában üzemel, az eszközfelvétel pedig gyorsan megtörténik, általában egy perc sem kell hozzá. Használatával a raktárosok munkaidő-leterheltsége csökken. A rendszer összekapcsolható a dolgozói kártyával, az SAP-val, így kimutatható, hogy ki, mikor, milyen eszközből mennyit vett fel. A kimutatásokra, rendelésekre fordított idő jelentősen csökken. Az eszköznek nincs beruházási igénye, működtetéséhez csak egy konnektor szükséges. Létezik visszagyűjtő automata is, ami fényképes, dokumentálható termékellenőrzést végez.

Kőhalmi Zoltán, a Vend­invest Kft. ügyvezetője kérésünkre elmondta, hogy jelenleg mintegy száz automatájuk van kihelyezve. Hangsúlyozta, hogy főleg autóipari cégek kedvelik a védőkesztyűt kiadó gépüket, de vasöntödében és vegyipari környezetben is használják. Az automatákból kivehető eszközök köre széles, lehet akár flakonos termék, csiszolókorong, fúrófej, füldugó, porálarc, hegesztőpajzs és vegyszer.
Volein Gábor, az ISD DU­NA­FERR Zrt. munka­biz­ton­sági osztályvezetője mindenképp továbbgondolásra érdemesnek tartja a tájékoztatón fizikai valójukban is bemutatott automaták alkalmazásának lehetőségét. Az Acélmű vezetőinek bevonásával lehetőség van a téma további egyeztetésére, költségkalkulációk készítésére.
Horváth István, az Acél­mű szakraktári és tar­talék­alkatrész-raktározási osztály szakértője, a védőfelszerelések diszponense szerint a DUNA­FERR-nél is használt védőfelszereléseknek csak egy részét érintheti egy ilyen automata esetleges használata. A bemutatott rendszer egy modernebb világot vetített elénk, de szerinte a programozott és leszabályozott használat mellett is felmerülnek az emberi tényezőkön alapuló kérdések. Bevezetésének, üzemeltetésének gazdaságosságát a költségek és helyi sajátosságok figyelembevételével lehetne csak megállapítani.
Tóth Szilvia

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás