Hatszázan teljesítették a Karate Maratont

Harmincezerszer lendült a kar és a láb március 26-án, a szigetszentmiklósi városi sportcsarnokban, ahol a küzdősportok szerelmesei az összetartozás ünnepén, a nyílt Karate Maratonon találkoztak.

Városunkat Szőke Ferenc képviselte, aki több mint hat éve az ashihara karatét űzi. A fiatalember 2007 óta dolgozik a vállalatnál, a Meleghengermű gépészetén a hidraulikus karbantartó csoport csőszerelőjeként. Arra kértük, mutassa be ezt a sportágat.

– A karaténak ez az ága valóban keményvonalas küzdősport. Egy ötdanos kyokushinkai mester alapította, s az volt a célja, hogy a felesleges dolgokat elhagyja belőle. A stílusunkban vannak kitérések, kisívű dobások, fej- és ruhafogások. Szinte minden ragyogóan alkalmazható a mindennapi életben is, az utcai önvédelem során.
Ferenc az elmúlt hat év alatt már szép sikereket ért el. 2013-ban Győrben megnyerte az országos bajnokságot, majd ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon. 2014-ben ismét magyar bajnok lett, egy esztendő múlva pedig bajnoki bronzérmet szerzett és Kiváló Sportoló elismerésben részesült. A Karate Maratonon tavaly indult először.
– Ez a rendezvény az összetartozás ünnepe. Nyílt rendezésű, bármely nemzet sportolója részt vehet rajta szervezetektől és stílusirányzatoktól függetlenül. A rendezvény célja megmutatni, hogy milyen összetartó ereje van a karaténak, és hogy ez nemcsak sport, hanem életforma is egyben. Aki ezen részt vesz, legyen egyszerű sportoló, vagy sportvezető, a dicsőségére válik. Az idei rendezvényen hatszáz sportoló küzdött egymás mellett. Egymás mellett, egymásért, és nem egymással szemben, hiszen a Maraton megálmodója, Szappanos Zoltán kétdanos kyokushinkai sensei által mutatott ütéseket, rúgásokat és védéseket kellett követni, miközben a kivetítőn ment a számláló. A megmérettetés tizenkét órán keresztül tartott. A résztvevőknek tízezer-tízezer ütést, rúgást, védést kellett bemutatniuk tíz etapon keresztül. Parádés látványként szolgált, ahogyan hatszáz harcművész egyszerre, együtt, egy ütemre végezte el a harmincezer technikai elemet. A nem mindennapi cél érdekében a karatesporttal foglalkozó emberek őszinte összetartozását, egymás iránti tiszteletét is hivatott volt ez az esemény szolgálni. Jellemző egyébként, hogy helyhiány miatt több sportoló nevezését kellett visszautasítani, mert fizikailag nem fértek el a küzdőtéren. A Karate Maratont jól jellemzi, hogy a legfiatalabb résztvevője négy és fél éves volt, míg a legidősebb hatvanegy esztendős!
Ferenc elmondta, nagyon büszke arra, hogy képviselhette a saját stílusát és Dunaújvárost a VI. Karate Maratonon. Azt is elárulta, hogy számára a hetedik etapban jött el a holtpont, de sikerült legyőznie a fáradtságot és önmagát, így hű maradt a rendezvény mottójához, amely így hangzik: osu no seishin! Vagyis: soha ne add fel!
Szóládi Zoltán

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás