Európa-bajnokságra készülnek

Számítógépek között találkoztam Kiss Balázzsal, a mechanikai anyagvizsgáló laborban. A munkájáról beszélgettünk, amikor egy mellékmondatban megemlítette, mi váltja fel délutánonként a különböző fém alkatrészek vizsgálatát. Szabadidejét az Észak-Amerikából indult sport, a cheerleading tölti ki.

A sportág története valamikor az 1800-as évek második felében indult, eleinte a szurkolók töltötték ki különféle kunsztokkal az amerikaifutball-mérkőzések szüneteit. Lányokat csak az első világháború után engedtek a pálya közelébe. Napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbb a torna, a tánc és az akrobatika elemeiből összeálló sportág.
Dunaújvárosban a Spartan Cheer­leading Sportegyesület csapatát erősíti Kiss Balázs. Edzésüket látva elmondhatom, ott is szükséges a fizika ismerete, csak éppen élő emberek alkotta „szerkezeteket” tesznek próbára.
– Mindig is sportoltam, az általános iskolás éveimben szertornáztam. Később, floorballkapusként találkoztam a cheerleadinggel. A Spartan edzője, Árgyelán Dominika hívott segíteni az egyesülethez. Talajakrobatikát tanítok, és magam is a csapat tagja vagyok bázis-, azaz tartóemberként. Rajtam kívül van más vasműs is a csapatban, egy másik tartó, Deák László gázkezelő a kohónál. Folyamatos műszak mellett szakít időt az edzésekre és a versenyekre. Persze, eleinte „pompomfiúnak” hívtak a kollégáim, amíg meg nem mutattam nekik az egyik versenyünkről készült videót. Kiderült, hogy eléggé férfias egy kézzel megtartani egy, a tenyeremben álló lányt!
Eláll a lélegzetem, amikor vezényszavakra lányok lendülnek a magasba, majd onnan a kunsztok bemutatása után társaik kezébe zuhannak.

– Komoly alapozással dolgozunk a biztonságért – oszlatja el a veszélyességre utaló kétkedésemet Árgyelán Dominika, aki a Pécsi Tudományegyetemen tanul testnevelő-edző szakon. – A veszélyes elemeknél biztosítunk egymásnak, mindenki tudja, hogyan kell úgy kell elkapni a lányokat, hogy ne essen bajuk. Hetente négyszer két órát edzünk. A legdurvább sérülés a csapat működésének öt éve alatt egy orrtörés volt. Nem félek, hogy komolyabb sérülés történne, meg kell lennie egymás között a bizalomnak.
Valóban, ahogy nézem a gyakorlást, szinte csak pillantásokkal koordinálják egymás mozdulását, miközben erős figyelemmel, feszített karokkal kísérik levegőben pörgő társukat.
Balázstól megtudom még, hogy a Spartan SE sportolói a tavalyi Európa-bajnokságon kategóriájukban húsz csapatból a kilencedik helyet szerezték meg, hárman bekerültek a női válogatottba is. Most is Európa-bajnokságra készülnek, amely június utolsó hétvégéjén lesz Prágában. Sikereiket önerőből, anyagi támogatás nélkül érték el, de örülnének egy-két szponzornak, hisz az edzések biztonságát erősítő szőnyeg legalább egymillió forintba kerül, és az Európa-bajnokságon való részvétel sem olcsó mulatság.
Dunaújvárosban több csapatsportág mérkőzéseit színesítik látványos bemutatóikkal. A cheerleading egy életérzést közvetít: vidámságot, erőt és összetartozást.
K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás