Napjaink egyik legtöbbet emlegetett és a várandós nők által talán legrettegettebb kórokozó az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett Zika-vírus.

Felnőttekre nem különösebben veszélyes, ám az általa okozott betegség az anyaméhben fejlődő magzatokat rendkívül súlyos következményekkel fenyegeti. A fertőzés ugyanis maradandó fogyatékosságot, ún. mikrokefáliát, azaz kóros kisfejűséget okozhat, amely az agy fejlődésének leállása folytán nemcsak a születendő gyermek testi torzulását, de az életképességet is drasztikusan befolyásolhatja.

Az Egészségügyi Világ­szer­vezet szerint már Euró­pában is megjelent a vírus, nemrég Írországban és Cseh­országban regisztráltak ilyen ese­­teket.
Eddig nem volt ismert hatékony megelőzés, ám a Bharat Biotech gyógyszereket és bioterápiás termékeket gyártó indiai gyógyszergyártó vállalat most jó hírekkel szolgált: két vakcinát is fejlesztenek, közülük az egyik egy olyan oltószer, amely már az állatkísérletek fázisába került, tehát várhatóan már az idén megkezdődhet a tömeges gyártás és a veszélyeztetett populációk ellátása.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás