Veszélyes kullancsok - Szakértők vizsgálatai szerint a klímaviszonyok átalakulása a felelős azért, hogy a kullancsok által terjesztett encephalitis (agyvelőgyulladás) vírusos megbetegedések száma negyedére csökkent ugyan, ám a vérszívók közreműködésével terjedő másik rettegett betegség, a Lyme-kór eseteinek száma meredeken növekedett.

 

A kór ellen jelenleg nem létezik védőoltás, egyedül innovatív módszerekkel lehet ellene védekezni. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta, hogy amiképpen azt munkatársaival egyetemben már 1994-ben jelezte, a Lyme-kór népbetegség lett, mert a bejelentésének fegyelme fellazult, és a valós betegszám a statisztikákhoz képest tizedes vesszőkkel van arrébb. Ezért különösen fontos a prevenció, a szakszerű eltávolítás az egyetlen orvostechnikai eszközzel, a kullancseltávolító kanállal, és célszerű rögtön tesztet is elvégezni a Lyme-fertőzöttségre a már patikákban is beszerezhető kullancsteszttel.
A legfrissebb adatok és tények szerint az egy évvel ezelőtt prognosztizált Lyme-fertőzések növekvő száma sajnálatosan beigazolódott. A felmérések azt mutatják, hogy a kullancsok nagyjából 50%-a fertőző, és közülük 95% fertőzi áldozatát a Lyme valamelyik kórokozójával. A Lyme-betegeknek csak mintegy fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, közel 40%-uknál idegrendszeri tünetek jelentkeznek, a többi pedig csupán ízületi kórképeket alakít ki.
A Magyar Kullancs­szövetség sajtótájékoztatóján hangsúlyozták, hogy az úgynevezett „kullancsoltás” csupán a kullancs encephalitis vírusa ellen véd, a Lyme-kór és más betegségek ellen azonban nem. Ezért fokozott a szerepe a kullancscsípés megelőzésének zárt vagy könnyen ellenőrizhető ruházattal, kullancsriasztó szerek előírás szerinti használatával, illetve a bőrünkbe fúródott rovar mielőbbi eltávolításával, akár azon az áron is, hogy a feje a bőr alatt marad. A csípés helyét haladéktalanul fertőtleníteni kell, és egy-két hónapig célszerű ellenőrzés alatt tartani, hogy a Lyme-kórra utaló tünetek esetleges megjelenését követően azonnal szakszerű kezelésben részesülhessünk.
(Forrás: hvg.hu, greenfo.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás