Nagy kincsünk a napenergia - Természetesen nem a testünk napfürdőztetésére gondoltunk, azzal továbbra is csínján kell bánni, ha többre tartjuk az egészségünket, mint a divatos testszín elérését.

 

A napozásra felhívás ezúttal azt jelenti, hogy ideje végre a szinte korlátlanul rendelkezésre álló napenergiát fokozottabb szolgálatba állítanunk, részint a környezetünket, részint a saját pénztárcánkat megkímélendő.
A Magyar Napenergia Társaság szakértői szerint a napenergia a legnagyobb nemzeti energiakincsünk, becslések szerint közel 3000-szer annyi energia érkezik napsugárzás formájában, mint amennyi villamosenergiát felhasználunk egy év alatt. A földrajzi adottságokat figyelembe véve helyzetünk az európai országok többségéhez képest előnyös, ám lemaradásunk a napenergia-hasznosítás vonatkozásban nemcsak a világ élvonalához képest nagy, de a régió országaihoz viszonyítva is. Magyarország 2014 végén regisztrált 80 megawatt beépített napelem-kapacitása bizony jócskán elmarad a csehországi 2061, a romániai 1292, vagy a szlovákiai 590 megawatthoz képest, de ha az egy főre jutó napelem-kapacitást vizsgáljuk, akkor sem jobb a helyzet, mivel Csehországban 200, Szlovákiában 109, Romániában pedig 65 watt esik egy lakosra, a magyarok mintegy 8 watt/fős értékével szemben.
Ha minden igaz, most végre elmozdulni látszik a napenergia-felhasználás helyzete a holtpontról. Az eddig üzembe állított fél megawattos mini napelemparkok után a Mátrai Erőmű Zrt. Visonta közelében 16 megawattos erőművet állított munkába nemrégiben, ami egy csapásra 20 százalékkal növelte meg beépített napelem-kapacitásunkat. A világ élvonalához, Németországhoz, Kínához, Japánhoz, de a környező országokhoz képest is továbbra is óriási a lemaradásunk, de a felzárkózáshoz megtett első lépés feltétlenül becsülendő.
Az előrejelzések szerint a technológia előállításának költségét érintő meredek áresés a következő években is folytatódik, így valószínű, hogy a napenergia felhasználása egyre vonzóbb alternatívaként jelenik meg a beruházók körében.
(Forrás: index.hu, zoldenergiavilag.hu)
G. L.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás