KINCSET ÉRŐ HULLADÉK

Az elektronikai eszközök mindennapjaink nélkülöz­hetetlen részévé váltak.

Szinte összenőttünk a mobiltelefonjainkkal, de emellett kismillió más, zenehallgatásra, videonézésre vagy különféle informatikai célokra szolgáló, kisebb-nagyobb elektronikus berendezések teszik zsúfolttá az életterünket.
A rohamléptekkel fejlődő technológiának köszönhetően azonban valamennyi ilyen eszköz nagyon hamar korszerűtlenné vagy divatjamúlttá válik, vagyis cserére érik, ám a használatból kikopott kütyüink megnyugtató utóélete a mennyiségük rohamos növekedésével egyre inkább bizonytalanná válik. Az elektronikai hulladékfeldolgozás- és az újrahasznosítás tehát mind fontosabb kérdéseket vet fel a jövőre nézve.
Pedig a kidobott eszközök kincseket rejtenek, avatott felhasználó kezében komoly értékek nyerhetőek vissza belőlük, ugyanis az eszközök mindegyikében előforduló nyomtatott áramköri lapok aranyat, platinát és rezet tartalmaznak. Méghozzá olyan mennyiségben, hogy újrafelhasználásukra már egész iparág épült.
Napjaink egyik legismertebb elektronikai eszközöket gyártó vállalata, az Apple például 3,5 tonna ritka- és nemesfém nyersanyagot hasznosított újra azokból a használt mobiltelefon készülékekből, amelyeket környezetvédelmi programjuk során kaptak vissza vásárlóiktól. Elképesztő mennyiségű, 1 tonna aranyat – ami megközelítőleg 11 milliárd forintnak felel meg – és másfél milliárd forintnyi rezet vontak így ki a hulladékból, amit az új készülékek gyártása során használnak fel. A robotok, amelyek a telefonok szétszerelését végezték, az arany és a réz mellett 105 millió kilogramm acélt is kinyertek a darabjaikra szedett mobilokból.
Mindemellett az elektronikai eszközökben nagy mennyiségben előforduló, kőolajszármazékokból előállított műanyagok is több formában hasznosíthatóak. A szénhidrogén frakciónak környezetkímélő pirolízis útján történő elkülönítésével újrafelhasználásra kinyert nemes- és ritkafém alkatrészek „melléktermékeként” keletkező anyag akár építőipari adalékanyagként, akár energiahordozóként – mint fűtőgáz, koksz, tüzelőolaj –, akár a belső égésű motorok üzemanyagaként szolgáló metanol előállításához is felhasználható.
(Forrás:
chikansplanet.blog.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás