Ízletes csomagolás

Egy műanyag palack mintegy 450 év alatt bomlik le a természetben, miközben az élővilágot károsító hatása elvitathatatlan.

Elégetése sem javít a helyzeten, ilyenkor legalább tíz, egészséget súlyosan károsító anyag kerül a levegőbe, mint például a közismerten és igazoltan rákkeltő benzol, vagy az ugyancsak rákkeltő, ráadásul súlyos szemkárosodást és tüdővizenyőt okozó formaldehid. Arról nem is beszélve, hogy a használati időtartamához képest meglehetősen költséges az előállítása. Igaz, egyre több helyen lépnek fel szabályozással a műanyag csomagolóanyagok használata ellen, és az is tény, hogy széles körű kutatások zajlanak a veszélytelen újrahasznosítás lehetőségeinek kibővítésére, azért igazából a megnyugtató megoldás az lenne, ha megszüntethető volna a műanyag csomagolóeszközök egyeduralma.
Így gondolta ezt egy izlandi diák, Ari Jónsson is, aki a PET-palackok kiváltására, olyan, vörösalga porból és vízből kevert alapanyagból készülő palackot állított elő, amely használat után önmagától teljesen elbomlik. Mint elmondta, sürgetőnek érezte, hogy megtalálja a módját az irreális mennyiségben készülő és elhajított PET-palackok legalább részbeni kiváltásának.
Az innovatív palackokhoz az agar nevű, zselés állagú algakivonatot találta megfelelőnek, amelyet az 1650-es években „fedeztek fel” Japánban, amikor a vendéglősök megfigyelték, hogy a félretett leves másnapra kocsonyás állagot öltött. Az 1800-as évektől kezdve aztán már laboratóriumban is vizsgálták, ma pedig élelmiszeradalékként is használatos.
Jónsson eljárása egészen egyszerű: a keverékként kapott zseléállagú anyagot először felmelegíti, utána hideg formában tartja, amíg meg nem szilárdul, majd néhány percig fagyasztja. Az eredmény a használatra kész palack, amely addig őrzi a formáját, amíg ki nem ürül. Miután elfogyott belőle a folyadék, elkezd összezsugorodni.
A feltaláló szerint, aki nem idegenkedik a tengeri élőlények ízvilágától, akár el is fogyaszthatja a funkcióját veszített tárolóeszközt anélkül, hogy az egészségét a legkisebb mértékben is veszélyeztetné.
(Forrás: dezeen.com, ecolounge.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás