Az úgynevezett menedzser-zsargont az irodák kétharmada használja szerte Nagy-Britanniában, de a dolgozók közel negyede úgy gondolja, hogy nem csak értelmetlen, de egyenesen irritáló a szlengek használata.

 

Az Institute of Leadership and Management (ILM) által a közelmúltban végzett felmérés szerint a „Ne gondolkozz sémákban!” a leggyűlöltebb kifejezés a dolgozók körében. A legtöbben azt gondolják, hogy a menőnek hitt szófordulatok a legtöbb esetben indokolatlanok, hátráltatják az üzletet, a dolgozókat pedig elszigeteltté teszik.
Charles Elvin, az ILM vezérigazgatója szerint talán nem túlzás azt állítani, hogy az irritáló zsargonok akár vissza is húzhatják a teljesítményt. A menedzser-nyelvezet akadálya lehet új üzletek megkötésének, és elkülöníti az új munkatársakat, akik úgy érezhetik, hogy el kell sajátítaniuk ezt a fajta szóhasználatot, ha be akarnak illeszkedni az új munkahelyükre.
A hivatali konfliktusokhoz nemcsak a lassú számítógépek vagy a közösséghez kevésbé alkalmazkodó kollégák vezetnek, hanem a „Tedd oda magad!”, „Állj bele!”, „Ez most nem jött le” és az ehhez hasonló mondatok is. Ugyancsak frusztrálóak lehetnek a manapság trendinek minősülő, sikerorientált szövegek, mint amilyen például a „Nem ismerünk korlátokat”, a „Gondolkodjunk innovatívan!”, vagy a motiválónak szánt ösztönzések, mint a „Told még meg kicsit!”, „Ennél te jobbat tudsz”, „Rakj bele még egy kis inputot!”, „Lépd át a komfortzónád!” és így tovább.
Bár a csoportok által kialakított nyelvi kódrendszer erősítheti a saját identitást, segít az egymás közötti beazonosításban és mások kizárásában, sőt, általa akár félelem vagy csodálat is kiváltható a környezetből, most mégis az derült ki a tanulmányból, hogy a vállalati kommunikációban használt kifejezéseknek inkább romboló hatásuk van, hiába húzódik meg az egyszerűségre való törekvés igénye vagy néhány presztízsok a háttérben. Ennek ellenére kevesen fordulnak szembe a nyelvi divattal, és még kevesebben jelzik a vezetőknek, hogy ezekkel a kifejezésekkel valójában csak rontanak a pozitív megítélésükön.

(Források: telegraph.co.uk, hvg. hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás