Új irányzat a ruhaiparban

A becslések szerint évente világviszonylatban 40 000 tonna ananászhulladék keletkezik, melyet általában elégetnek vagy elrohasztanak a termelők.

Dr. Carmen Hijosa spanyol textilművész designernek köszönhetően azonban mostantól széles körben felhasználható, új anyag alapjaként szolgálhatnak az eddig megsemmisítésre szánt ananászlevelek. A belőlük előállított környezetbarát növényi textíliákkal szemben nem kisebb az elvárás, mint hogy az állati bőr tökéletes helyettesítőjeként vonuljanak be a feldolgozóiparba, mint cipők, táskák, bútorok készítésére szolgáló anyagok.
Az új textil alapjaként szolgáló, megfelelő alapanyag iránti sok éves kutatás és kísérletezgetés után Dr. Hijosa számára végül az ananászlevelek erős szálú rostjai adták meg a választ, amelyekből látványra és tapintásra is tökéletesen élethű bőrutánzat készíthető. Az ananászlevelekből kifejlesztett anyag, az ananásztextil (Pinatex) rugalmas és jól szellőző, ugyanakkor éppen olyan erős és ellenálló, mint a bőr, ezért cipők, táskák, bútorkárpitok és autókárpit is készülhet belőle.
Az olyan országokban, mint Brazília, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Kína, Kenya és Ghána hatalmas ananászültetvények vannak, így az új anyag alapanyagául szolgáló ananászlevelek „gyártása” semmiféle környezetre káros tevékenységgel vagy plusz költséggel nem jár. Az ananásztextil egyszerűen mezőgazdasági melléktermék felhasználásával készül.
Az ananásztextil hasonló jellegű anyag, mint a vászon, melyből a megmunkálás során különböző típusú, akár bőrszerű textúrák is készíthetők. „Az állati bőr és a kőolaj alapú textíliák előállítása súlyosan szennyezi a környezetet, itt az ideje a ruhaiparnak is egy új irányba nyitni”, mondta a tervezőnő. Az első ananászcipőket a Camper és a Puma gyártja, a táskákat Ally Capellino designer tervezte.
Jelenleg további kutatások folynak az ananásztextil új felhasználási lehetőségeiről, hiszen a könnyen előállítható, jól szellőző anyagot akár antibakteriális kötszerként is lehetne alkalmazni a sebészetben, de az alkalmazási területek között a lakások szigetelése is szóba jöhet.
(Forrás: theguardian.com, impressmagazin.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás