Ha gyors, zajt csap

Jóhiszemű felhasználóként azt hihetnénk, hogy olyan számítógépről, amely nincs hálózatba kötve, és még az USB portjai is letiltottak, nem lehet adatokat, jelszavakat ellopni.

Mordechai Guri, Yosef Solewicz, Andrey Daidakulov és Yuval Elovici, az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói azonban bebizonyították, hogy egy elszigetelt gépről is kinyerhetőek adatok, ha egy kártevő szoftver segítségével ráveszik arra, hogy zajt adjon ki. A kulcsot a számítógép hűtőventilátorai jelentik, amelyeknek gyorsítása és lassítása útján adatok továbbíthatóak közeli mobil eszközre vagy más hangrögzítőre.
Mivel a digitális adatok nullákból és egyesekből állnak, ez nem is annyira meglepő: a ventilátor gyorsulása zajt kelt, amit a hangot feldolgozó egység egyesnek dekódol. Így a gyorsítás és lassítás ciklusaival egyesek és nullák közvetíthetőek. Az adatok kinyerése azonban egyáltalán nem gyors, az általában 1000 és 1600 közötti fordulatszámon működő mai csendes ventilátorok percenként csak 3 bit átvitelére voltak képesek a kísérlet során. Egy 60–80 bites összetett jelszó ellopása 20–26 percig tart.
Ha azonban sikerül a 4000–4250-es fordulatszám-tartományba gyorsítani a ventilátort, már 15 bitnyi adat nyerhető ki percenként. Ugyanakkor ez azzal a veszéllyel jár, hogy a gépkezelő felfigyel a támadásra, mivel ilyen fordulatszám mellett a ventilátor már nagy zajt csap. Ha viszont a csendes működést választja a támadó, a hangokat rögzítő eszköznek nagyon közel, körülbelül 1 méteres távolságban kell lennie a megtámadott eszköztől, ami meglehetősen nehézkessé és kockázatossá teszi ezt az adatlopási módszert.
Később ugyanennek a kutatócsoportnak sikerült a falon keresztül is adatokat kinyernie megtámadott számítógépről úgy, hogy azt elektromágneses mezők generálására vették rá. A G Data német biztonsági cég a kreatív támadási módok kapcsán arra figyelmeztet, hogy a közeljövőben fontosabbá válhat a felügyelt vállalati számítógépek különböző működési paramétereinek folyamatos monitorozása.
(Forrás: cyware.co, technokrata.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás