Hat fontos tényező a munkahelyi sikerhez - Beosztásától, munkakörétől függetlenül minden munkavállalónak szüksége van arra, hogy folyamatosan fejlődjön.

Ezt minden jól működő szervezet el is várja, de a fejlődés iránti vágynak belülről kell fakadnia, saját jól felfogott érdekünkből. Az alábbi hat készség fejlesztése kulcsfontosságú építkezésünk szempontjából és hatékonyan segíti a karrierünket is.


Mindfulness
Az egyébként oly gazdag magyar nyelvben ennek a kifejezésnek nincs pontos megfelelője. Több változat is elfogadott: éber figyelem, tudatosság, éber jelenlét, teljes odafigyelés stb. A fogalom a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról pillanatra gyakorolt ítélkezésmentes éber figyelem segítségével. Az éber jelenlét könnyen gyakorolható és tökéletesíthető. Végtére nagyanyáink is erre buzdítottak, amikor azt tanácsolták, feszült helyzetben vegyünk mély levegőt és számoljunk tízig, mielőtt olyat cselekednénk vagy mondanánk, amit nehéz jóvátenni.


Különbségeken átívelő együttműködés
Ahhoz, hogy valaki jó csapatjátékos legyen, meg kell tanulnia együttműködni olyan emberekkel, akik jó eséllyel teljesen mások, mint ő. Örülni kell annak, hogy minden kolléga egyedi és különleges személyiség, mert ez a sokféleség tesz hatékonnyá egy csapatot. Ezen együttműködési készség fejlesztésekor az első lépés, hogy tudatosítjuk magunkban: önkéntelenül fenntartások ébredhetnek bennünk, ha valaki sok mindenben különbözik tőlünk, pedig ennek nem szabad akadályt jelentenie a közös munkában.


Rugalmasság
Vannak, akik jobban viselik a kritikát, sőt a kudarcot, mint a többiek, és a rossz hírek sem lassítják le őket. Ők a rugalmas emberek. A legerősebb emberek nem félnek a kudarcoktól és a visszautasítástól, megélik az ezekkel kapcsolatos érzelmeiket, de nem hagyják, hogy megbénítsák őket. Ha váratlanul elbuknak, tudomásul veszik, hogy mi történt, felállnak, leporolják magukat és folytatják a menetelést. A rugalmasságnak van egy titka. Nem az a lényeg, hogy érzéketlenebbé válunk a negatív dolgokra, éppen ellenkezőleg, még több érzelemmel dolgozunk.


Maximális fordulatszám, optimális időkihasználás
Szinte mindenkinek a munkája kétféle feladatból áll: vannak naponta, rutinszerűen elvégzett egyszerűbb teendők és léteznek hosszú távú, több hónapos vagy akár több éves projektek. Az dolgozik hatékonyan, aki a komplex, hosszú távú, komoly eredménnyel kecsegtető projektekre koncentrál, de közben nem hanyagolja el a szürke hétköznapok rutinfeladatait sem. Mindez intenzív munkavégzést igényel (maximális fordulatszám), miközben sikerül optimálisan magosztani az időt, az energiát és a figyelmet a különböző típusú feladatok között.


Empátia
Aki mesterien hasznosítja ezt a készséget, nemcsak a munkában lesz sikeresebb, de a magánélete is boldogabbá válik. Az empátia annak a tudománya, hogy bele tudjuk képzelni magunkat a másik helyébe és tisztában vagyunk vele, mit érezhet. Az empátia révén erős bizalmi kötelék fonható a munkatársak között.


Érdeklődés
Az érdeklődés, vagyis a „learn-how” (kb. keresd meg a megoldást) ugyanolyan fontossá vált a munka világában, mint a know-how (szakértelem, technikai tudás). A világ nagy problémáit kíváncsi emberek fogják megoldani, akik képesek olyan kérdéseket feltenni, amelyek új horizontokat nyitnak meg.
(Forrás: jobline.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás