NEM SZAKÍTJÁK EGYMÁST FÉLBE

A szakemberek már évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy a delfinek fejlett kommunikációs képességekkel rendelkeznek, és jól elkülöníthető kattogó és fütyülő hangokkal adják a másik tudtára, hogy éppen milyen hangulatban vannak.

Most először sikerült erre bizonyítékot találni egy olyan speciális, víz alatti mikrofon segítségével, amely képes különbséget tenni az egyes egyedek különböző hangjai között. A delfinek „beszélgetését” orosz kutatóknak sikerült rögzíteni.
A felvétel meglepő tényt mutatott ki: a delfinek a kiadott pulzáló hangok hangerejének és frekvenciájának változtatásával egyedi „szavakat” alkotnak, amelyeket aztán az emberek módjára „mondatokká” fűznek.
Yasha és Yana, a két palackorrú delfin „beszélgetése” izgalmas újdonságokkal szolgált: amíg egyikük „beszélt” – vagyis a variált hangokat „mondatokká fűzte össze” – a másik türelmesen hallgatott. Amint az egyik emlős végzett a „mondandójával”, a másik válaszolt neki.
„Az eszmecsere kísértetiesen hasonlított két ember párbeszédére” – nyilatkozta a The Telegraph online újságnak Vyacheslav Ryabov, a Mathematics and Physics című szakfolyóiratban megjelent publikáció vezető szerzője. A szakértő azt is hozzátette, hogy szerinte a delfinek által produkált pulzáló hangok egymástól annyira elkülöníthetőek voltak, hogy a delfinek nyelvében feltehetően külön szavaknak vagy fonémáknak feleltethetőek meg.
„A hangok vizsgálata során azt tapasztaltuk, hogy a delfinek felváltva alkottak „mondatokat”, és nem szakították félbe egymást. Úgy hisszük, hogy az állatok végighallgatták a másik pulzáló hangjait, mielőtt megalkották volna a sajátjukat” – mondta Ryabov, aki szerint az eredmények bizonyítják, hogy a delfinek nem csak magas intelligenciával és öntudattal rendelkező lények, de saját nyelvük is van, amely látszólag egy fejlett, beszélt nyelv jellegzetességeit mutatja. Bár a kutatók dolgoznak rajta, a delfinpár beszélgetésének értelmét az eddigiekben nem sikerült megfejteni.
Dr. Vyacheslav Ryabov szerint viszont most már tudjuk, hogy az állatok „delfinnyelven” kommunikálnak egymással, a kutatások következő iránya pedig az lesz, hogy kitaláljuk, miként vehetjük fel a kapcsolatot ezekkel az értelmes lényekkel.
(Forrás: telegraph.co.uk, origo.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás