Még túl nagy az erőforrásigény

A lehetőségek újabb fokához ért a mesterséges intelligenciák fejlesztése. Több területen alkalmaztak már olyan gépeket, amelyekről azt tartották, hogy képesek akár az ember helyét is átvenni bizonyos helyzetekben, ám most még meglepőbb hírt közöltek a Google Brain-projekt kutatói.

A tudósok azt a meglepő felfedezést tették, hogy az általuk készített szoftver képes gépi tanulásra alkalmas rendszereket tervezni, mégpedig olyan eredménnyel, hogy az túlmutat az emberek által létrehozott rendszereken. Az említett szoftver ugyanis egy kiváló képfelismerő rendszert hozott létre.
A felfedezés forradalmi változást hozhat a világ gazdaságában, hiszen most valójában csak az erőforrások bizonyos fajtájának szűkössége, a mesterséges intelligencia szakértőinek alacsony száma akadályozza vállalatokat abban, hogy a gépi tanulás módszerét bevezessék a saját iparágukban. Ha viszont a szakértőket pótolni lehetne egy szoftverrel, az viharosan felgyorsítaná a gépi tanulás terjedését minden létező területen.
A jövő azért még távoli, hiszen a mesterséges intelligencia szakértőinek gépesítése most még hatalmas erőforrást igényel. A Google Brain említett kísérletében például 800 db különösen erős grafikus chip hajtotta meg azt a szoftvert, amely képes volt tanuló szoftvert előállítani.
(Forrás: technologyreview.com, index.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás