Csökken a talaj széntartalma
Kröel-Dulay György, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa is részt vett abban a globális vizsgálatban, amely a Yale Egyetem Erdészeti és Környezettudományi Karának irányításával azt kutatta, hogy a felmelegedés mekkora mennyiségű szenet old ki a talajból, és ez a légkörbe jutva, mennyire gyorsítja fel a klímaváltozást.

Az eredményekből kiderül, hogy a tüzelőanyagok miatt a légkörbe jutó szénhez még 12-17 százaléknyi adódik hozzá a talajból” – jelentette ki a magyar tudós.
„Olyan vizsgálatokat gyűjtöttünk össze, amelyeket a világ különböző részein, 15-20 országban végeztek, a kutatáshoz összesen 49 vizsgálat eredményeit használtuk fel. Ezekben az 5-10-20 évig tartó melegítéses kísérletekben azt néztük meg, hogy a melegítés hatására hogyan változik meg a talaj széntartalma. Ami változás ugyanis ott bekövetkezik, az valószínűleg a légkörbe kerül, és ezáltal hozzájárul a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedéséhez” – közölte a kutató.
A vizsgálat újdonságaként kiemelte: ami eddig csak egy elméleti elképzelés és aggodalom volt, arra most tényleges terepi adatok állnak rendelkezésre, amelyek bizonyítják, hogy a melegedés hatására a talaj széntartalma egyértelműen csökken.
Ráadásul ez a probléma nemcsak az állandóan fagyott, úgynevezett permafroszt talajoknál áll fent – igaz, itt is fennáll, és valószínűleg itt a legsúlyosabb a probléma –, de más talajoknál is, amelyek nem állandóan fagyottak.
„Akár a mi talajainknál is megállja helyét az az összefüggés, hogy minél nagyobb egy talaj széntartalma, annál inkább kell arra készülni, hogy szenet fog veszíteni” – mondta el a kutató.
Az eredmény nagyságrendjének érzékeltetésére kijelentette: „Ezt úgy is lehet értelmezni, mint ha egy Egyesült Államok méretű, új szén-dioxid-kibocsátó jelenne meg a klímaszennyezés palettáján.”

(Forrás: mta.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás