KÜLÖNLEGES IOLT ESZKÖZÖKET FEJLESZTENEK SZEGEDEN

Az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az IoT (Internet of Things – A dolgok internete), amelynek lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök nem csak elérhetőek az interneten keresztül, hanem képesek egymással akár önállóan is kommunikálni.

Az IoT egyik legfontosabb alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amelyet speciális jellege miatt IoLT-nek (Internet of Living Things – Élő dolgok internete) neveznek.
A Szegedi Tudomány­egyetem (SZTE) kutatói most egy 810 millió forintos uniós támogatást elnyert projektben az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztésén dolgoznak. A szakemberek a korábbi kutatás-fejlesztési eredményeikre alapozva olyan platformot hoznak létre, amely segíti az IoLT-alkalmazások fejlesztését. A platform támogatja a nagyon kis erőforrású szenzorok magas szintű programozását, fokozott figyelmet fordítva a biztonságos adatgyűjtésre és feldolgozásra. A projektben valós növénybiológiai, pszichiátriai és automatizált okos laboratóriumi alkalmazásokkal igazolják az IoLT-platform felhasználási lehetőségeit.
A projekt keretében olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek például, amelyek alkalmasak lesznek egyedileg azonosított cserepekben nevelt növények környezeti körülményeinek – például fény, pára, hőmérséklet – valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követésére. Az így nyert tapasztalatok hasznosíthatók lesznek szántóföldi növénymonitorozó szenzor hálózatok kifejlesztésére is.
Egy másik intelligens IoLT-eszköz egy okos karperec, az úgynevezett „aktigráf” lesz, amely gyorsulásmérővel precíz, nagy mennyiségű mérési adatot fog szolgáltatni. Az adatok feldolgozása új kutatási lehetőségeket nyit többek közt a pszichiátriában. Használható például a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében, lehetővé téve a korai beavatkozást, a súlyos állapotrosszabbodás megelőzését.
A kutatók kidolgoznak olyan miniatürizált automata sejttenyésztő, mérő és adatelemző rendszert is, mely a hatékonyság növelésével eredményesebb kutatómunkát tesz lehetővé többek között a sejtbiológiai és gyógyszeripari kutatások területén.

(Forrás: MTI)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás