Légzészavar ellen didgeridoo

Tudományfigyelő rovatunk idei utolsó összeállításában a különböző tudományterületek „könnyedebb” kutatási témáiból válogattunk.
Idén is díjazták a furcsaságokat
Az „anti-Nobelként” emlegetett Ig Nobel-díj célja, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek. A díj ötletadója, Marc Abrahams szerint fontos, hogy az emberek ne feledjék azt a gyermekkori szokásukat, hogy furcsa dolgokat figyeljenek meg, és elgondolkodjanak rajtuk.
A díjátadó ceremóniát olyan valódi Nobel-díjasok részvétele színesítette, mint a közgazdasági Nobel-díjas Eric Maskin és Oliver Hart, valamint a fizikai Nobel-díjas Roy Glauber. A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 billiós pénzjutalmat kaptak, teljesen értéktelen zimbabwei dollárban.
Az Ig Nobelek fizikai kategóriáját idén a francia Marc-Antoine Fardin nyerte, aki Folyékonyak, vagy szilárdak a macskák? című, befőttesüvegekbe, vödrökbe és lefolyókba gyömöszölt macskák fotói által ihletett kutatásában matematikai módszerekkel bizonyította be, hogy a fiatal, mozgékony cicák tovább megőrzik alakjukat, mint az idősebb, lusta macskák.
Az anatómiai díjat James Heathcote brit orvos kapta, aki megállapította, hogy az idős embereknek a rájuk hosszabb ideig ható gravitáció következtében nagyobb a fülük, mint a fiataloké. Igazolta, hogy a férfiak füle – 30 éves kor fölött – évente két milliméterrel növekszik.
Az Ig Nobel békedíjat hat kutatóból álló nemzetközi csoport nyerte, akik arra az eredményre jutottak, hogy az ősi ausztrál fúvós hangszeren, a didgeridoo-n való napi gyakorlás alternatív gyógymódja lehet egy súlyos, alvásfüggő légzészavarnak, az alvási apnoénak, mivel a játék a hangszeren erősíti a felső légutakat, könnyebbé téve ezáltal a légzést.


Kék borral nyomulnak a spanyolok
A rosé túl semleges, a vörös és a fehér idejétmúlt, a kék bor az igazi azok számára, akik valami különlegeset keresnek az italok között. Legalábbis a Gik márkájú spanyol bort forgalmazó Geneva Blau svájci cég szerint az embereket kevésbé érdekli a bor minősége, vagy a felhasznált alapanyag. Úgy gondolják, a legfontosabb szempont az, hogy az ital minél jobban nézzen ki, ezért olyan borokat kezdtek gyártani, amikről tudták, a vásárlók csak azért is megveszik, mert extra különlegesen néznek ki. Így lett az általuk forgalmazott bor színe kék.
Az ötféle vörös és fehér szőlő keverékéből álló, édes ízvilágú, kék bor egy kétéves fejlesztés eredménye, állítólag természetes anyagokból készült, de speciális eljárással. A kék színét a vörös szőlő héjából nyert antocianinnak, valamint egy Isatis tinctoria nevű növényből vett természetes indigónak köszönheti. Az alkoholtartalma 11,5%-os, kizárólag alacsony kalóriatartalmú édesítőszert használtak fel a készítés során. Ajánlott hidegen fogyasztani és rizlinghez hasonló íze miatt kitűnően passzol sushihoz, nachoshoz, lazachoz vagy az olasz carbonara tésztához.
A gyártó szerint a kék szín kifejezi a fiatalok életérzését, ezért a kék bor küldetése új imázst adni a bornak, amely a fiatalok körében állítólag ódivatú italnak tartott.
A bornak nincsen megjelölt származási helye, egyelőre Rioja, Zaragoza régiók és a francia Courthezon település borászaival dolgoznak együtt, és várják azokat a lelkes és nyitott borászokat, akik nem félnek új terméket fejleszteni.
„Nem hiszünk a borkóstolási szabályokban, és nem hisszük, hogy bárkinek is meg kellene tanulnia a borászat bibliáját ahhoz, hogy élvezni tudjon egy pohár bort” – vallják a készítők, ám a termék hivatalos elismerése még várat magára, ugyanis a spanyol szakjogi szabályozás éppen a színe miatt nem teszi lehetővé, hogy borként forgalmazzák. Így kénytelenek voltak változtatni a Gik-borok címkézésén, és a vignettán 99 százalék bor és 1 százalék szőlőmust felirat feltüntetésével, „egyéb alkoholtartalmú ital” kategóriában árusítják.

(Forrás: wikipedia.org, hirado.hu, time.com, tudomanyplaza.hu)

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás